Pulpo Gallego - Aštuonkojis paruoštas Galicijos stiliumi

Pulpo Gallego - Aštuonkojis paruoštas Galicijos stiliumi

Keliaujant po vakarų Europą ganėtinai dažnai sutinkamas Viduržemio jūros virtuvės ingredientas yra aštuonkojis. Aštuonkojai yra pamėgti dėl savo mėsingos ir tuo pačio standžios baltymų struktūros, bei švelnaus jūrinio skonio. Aštuonkojai naudojami gaminant užkandukus arba kaip pagrindinis karštasis patiekalas. Gaminant dažniausiai yra naudojami aštuonkojų čiuptuvai.

Portugal
Nuotrauka iš mūsų kelionės archyvo po Portugalija

Kadangi aštuonkojis mūsų šalies virtuvės kultūroje yra netradicinis ingredientas, neretai vengiame rinktis šį produktą, bijodami jį "sugandinti". Pasirinktas netinkamo šviežumo ir (ar) paruoštas neteisingai, aštuonkojis gausis "guminis" ir galimai visai nekramtomas.
Dėl šios priežasties, savo parduotuvėje mes pasirinkome jau virtus ir valytus aštuonkojų čiuptuvus, kurie yra gaudomi Portugalijos vandenyse. Jie yra verdami itin šviežūs - kad užtikrinti geriausias maistines savybes ir skonį. Tuomet aštuonkojų čiuptuvai yra išrūšiuojami pagal dydžius, kruopščiai išfasuojami ir užšaldomi greituoju būdu, tik vieną kartą.

Kaip gi gaminti mūsų aštuonkojų čiuptuvus?

Tradicinis Ispaniškas Pulpo Gallego paruošimas (4 asmenims):

1. Virti aštuonkojų čiuptuvai – 400g

2. 3 didelės bulvės (arba daugiau mažesnių)

3. Ypač tyro alyvuogių aliejaus

4. Druskos*

5. Rūkytos paprikos*

*Rekomenduojame naudoti Amandus skanintą druską su Rūkyta paprika ir pomidorais

Procesas

1. Atlaidinkite virtus aštuonkojų čiuptuvus, tai geriausia padaryti paliekant produktą parą laiko šaldytuve, arba vakuumuotą pakuotę su produktu panardinant į indą su šaltu vandeniu – taip atlaidinsite produktą per valandą.

2. Kol aštuonkojai „šyla“ išvirkite švarias ir nuvalytas bulves. Išvirus supjaustykite kubeliais arba apskrita forma.

*Papildomai virtas bulves galima lengvai sukepinti, bet tai jau bus nukrypimas nuo tradicinio Pulpo Gallego recepto.

3. Atitirpinus aštuonkojo čiuptuvus, juos galima iškarto supjaustyti ir serviruoti ant bulvių. Aštuonkojus skaniausia pjaustyti apskritais gabaliukais apie 1.5cm storio.
Jeigu norite šiltesnio patiekalo, tuomet siūlome aštuonkojo čiuptuvus pašildyti garuose, ant keptuvės ar griliuje.

Paruošimas garuose: įkaitusiame gariniame puode sudėkite aštuonkojų čiuptuvus ir pašildykite 4-5 minutes. Laikas gali skirtis priklausomai nuo įrangos, bet procesas turi būti tikrai trumpas.
Paruošimas ant keptuvės: įkaitintoje keptuvėje įpilkite kepimui tinkamo alyvuogių aliejaus ir vidutinėje kaitroje pakepinkite aštuonkojų čiuptuvus bendrai iki 2-3minučių.
Paruošimas griliuje: lengvai sutepkite aštuonkojų čiuptuvus kepimui tinkamu alyvuogių aliejumi ir apie 180-200 laipsnių įkaitusiame griliuje dėkite ant grotelių. Kepti iki 2-iejų minučių.

4. Užbaigimui, serviruokite aštuonkojus ant pjaustytų bulvyčių, arba jeigu supjaustėte bulves kubeliais, jas serviruokite lėkštės viduryje, o aplink apdėkite aštuonkojais, kaip nuotraukoje. Pašlakstykite skaniu ypač tyru alyuogių aliejumi (Puikiai tinka skanintas Jose Gourmet alyvuogių aliejus su citrina arba Piri-piri paprika) ir pabarstykite viską stambia druska ir rūkyta paprika (Puikiai dera Amandus Rūkytų paprikų ir pomidorų druska – „Du viename“).

Pulpo Gallego recipe
Pulpo Gallego serviravimo pavyzdys

5. Užkandžiaukite su mėgstamais kartu su mėgstamais gėrimais besidžiaugiant Viduržemio jūros skoniais.

 Skanaus!

 

Portugal
Nuotrauka iš mūsų kelionės archyvo po Portugalija

Šilčiausi linkėjimai!
Fjord Sales

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.