Kodėl mūsų organizmui svarbios Omega 3 riebalų rūgštys?

Kodėl mūsų organizmui svarbios Omega 3 riebalų rūgštys?

Kodėl mūsų organizmui reikia Omega-3?

Daugelis tyrimų patvirtina, kad omega-3 turi teigiamą poveikį sveikatai. Bet kam omega-3 iš tiesų yra naudingas? Emilis Oldenas, maisto agronomas ir BioSalma įkūrėjas, plačiau pasakoja, kodėl omega-3 naudingas organizmui.


Emilis Oldenas - BioSalma įkūrėjas

Omega-3 yra nesočiųjų riebalų rūšis, kurios pats organizmas negali pasigaminti. Todėl mes turime gauti omega-3 iš maisto produktų ar papildų. Omega-3 riebalų rūgštys įvairiais būdais padeda organizmui normaliai funkcionuoti, be kita ko, jos prisideda prie normalios širdies veiklos bei yra naudingos smegenims.

Skirtingu pavidalu omega-3 randamas tokiose žaliavose kaip žuvis, linų sėmenų aliejus ir graikiniai riešutai. Omega-3 galima lengvai suskirstyti į du tipus: augalinį ir jūrinį.

Iš augalų karalystės galime gauti tik trumpąją omega-3 rūgštį - alfa-linoleno rūgštį (ALA), o žuvų ir dumblių yra gaunamos ilgosios omega-3 rūgštys: dokozaheksaeno rūgštis (DHR) ir eikozapentaeno rūgštis (EPA). Būtent šios ilgosios rūgščių grandinės turi didžiausią naudą organizmui ir kuriomis remiasi dauguma tyrimų. Jų daugiausia randama riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša, silkė, ančiuviai, sardinės ir skumbrės, o baltosiose žuvyse, tokiose kaip plėkšnė ar menkė, omega-3 riebalų rūgščių beveik nėra. Daugeliui pakanka gauti rekomenduojamą omega-3 kiekį valgant riebią žuvį porą kartų per savaitę. Kiti turi padėti kūnui vartodami papildus.
Emilis Oldenas, maisto agronomas ir vienas iš BioSalma įkūrėjų, paaiškina:

– Lašiša Švedijoje yra svarbiausias ir dažniausiai vartojamas jūrinis omega-3 šaltinis. Dėl šios priežasties ir pradėjome savo verslą. Lašišų aliejus yra viena iš svarbiausių mūsų produktų žaliava. Mūsų naudojama žuvies filė yra šviežia ir itin kokybiška, kuri gali atsidurti ir lėkštėje.

„Likusi šviežios žuvies dalis yra panaudojama mūsų maisto papildams“, - sako jis ir paaiškina, kad šiandieniniai tyrimai rodo, jog valgydami žuvį tikrai negauname tokio teigiamo poveikio kaip anksčiau, nes dažniausiai renkamės tik geriausias dalis, pavyzdžiui, lašišos filė.

Daugelis mūsų pripažįsta, kad jūros maistas yra naudingas. Tai taip pat viena iš priežasčių, kodėl BioSalma, gaminanti įvairius maisto papildus, nusprendė į kai kurių savo produktų sudėtį įtraukti vitaminų, gaunamų iš jūros.

–  Norėjome panaudoti aliejų, kuris gaunamas iš lašišos filė gamybos. Tačiau tokiu atveju yra švaistomos tokios dalys, kaip galva, nugara ir oda. Šios dalys kaupia aukščiausios klasės aliejų, naudojamą mūsų omega-3 kapsulėse.

Mes, įkūrę BioSalma, galvojome apie tvarumą bei gamtos saugojimą. Atliekos, kurios šiuo metu yra susikaupusios daugelyje vietų, nesuirs per ilgą laiką, - sako Emilis – mes privalome rinktis protingesnius ir efektyvesnius produktų naudojimo būdus.

Kodėl svarbu gauti omega-3?

–  Omega-3 organizme atlieka daug užduočių ir, be kita ko, yra reikalingas tam, kad organizmas galėtų kurti ir atstatyti ląsteles. Tai turi įtakos kraujospūdžio reguliavimui, inkstų darbui ir imuninei sistemai. Omega-3 sumažina kraujo krešėjimą ir taip sumažina kraujo krešulių susidarymo riziką.

Omega-3 riebalų rūgštis DHR prisideda prie normalaus smegenų ir regėjimo vystymosi pradiniuose žmogaus organizmo raidos etapuose.


Nuotraukoje BioSalma Omega-3 Forte maisto papildai

Kaip žinoti, kad man trūksta omega-3?

–  Dauguma nepastebi omega-3 trūkumo, kadangi tai pasireiškia nežymiais smegenų ir normalaus regėjimo funkcijų pakitimais. Kai kuriems žmonėms mažas omega-3 kiekis gali sukelti akių sausumą, niežėjimą, odos sausumą ir egzemą. Jei šie simptomai yra dėl omega-3 trūkumo, tai jie turėtų praeiti po dviejų ar trijų savaičių, kai kiekis organizme normalizuosis.

Ar visi gali vartoti omega-3 papildus?

–  Omega-3 EPA ir DHA rūgštys skystina kraują ir tai taip pat priskiriama prie teigiamo poveikio.

Tačiau žmonėms, kuriems dažnai bėga kraujas, pavyzdžiui iš nosies, omega-3 papildai gali padidinti riziką dažnesniam kraujavimui.

Todėl žmonės, sergantys hemofilija arba turintys problemų dėl per skysto kraujo, turėtų būti atsargūs ir prieš vartojant pasitarti su savo šeimos gydytoju.

Omeg-3 – grynas ir natūralus papildas

BioSalma lašišų aliejaus kapsulės gaminamos patentuotu būdu, išsaugant unikalias Norvegijos lašišos maistines medžiagas bei natūralų ir labai veiksmingą antioksidantą astaksantiną. Aliejaus sudėtyje yra natūralių lašišos omega-3 riebalų rūgščių.  Aliejus perdirbamas iš šviežios, norvegiškos lašišos.

Maisto papildai netūrėtų būti naudojami kaip alternatyva maisto produktams. Kad būtų pasiekiamas geriausias rezultatas, yra svarbi įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

 BioSalma Omega-3 riebalų rūgštys
Visus BioSalma maisto papildus rasite čia

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.