Kaip gauti Vitaminą D3 ir jo svarba organizmui

Kaip gauti Vitaminą D3 ir jo svarba organizmui

Žemai pakylanti saulė žiemos periodu padidina vitamino D trūkumo riziką

Ar žinojote, kad organizmo gebėjimas gaminti vitaminą D pablogėja šaltuoju metų periodu, nes saulė būna žemiau nei vasarą? Tai viena iš priežasčių, kodėl Šiaurės šalyse žiemos laikotarpiu didėja vitamino D trūkumo rizika. Tačiau yra keli būdai, kurie padeda išvengti vitamino D trūkumo.

Pagrindinis vitamino D šaltinis yra saulė, o likusi dalis gaunama iš maisto. Tačiau žiemos mėnesiais nepakanka gaunamų saulės spindulių, kad organizmas būtų aprūpintas reikiamu vitamino D kiekiu. Saulės aukštis turi įtakos ultravioletinių spindulių patekimui į odą.

Dėl to rekomenduojama žiemą į mitybą įtraukti ir vitamino D. Jūros gerybės sudaro trečdalį suvartojamo vitamino D, tačiau riebalai ir vitaminu D praturtinti pieno produktai, tokie kaip pienas ir jogurtas, taip pat yra svarbūs šaltiniai.

Svarbus kaulams

Vitaminas D, prisideda prie imuninės sistemos palaikymo ir normalios kaulų struktūros, – sako maisto agronomas ir vienas iš BioSalma įkūrėjų Emilis Oldenas.


Emilis Oldenas - BioSalma įkūrėjas

–  Šiandien yra skirtingų nuomonių, apie tai, kaip vitaminas D buvo atrastas ir kokia jo reikšmė organizmui, bet viskas prasidėjo nuo sąsajų su Anglijos liga – rachitu – vitamino D trūkumo liga. Vitaminas D vaidina pagrindinį vaidmenį, nes jis veikia žarnyno gleivinės ląsteles, todėl kalcis lengviau patenka į kaulus, – sako Emilis Oldenas.

 

Vyresnio amžiaus žmonėms reikia daugiau vitamino D

Švedijos nacionalinės maisto administracijos duomenimis, rekomenduojamas vitamino D kiekis yra 10 mikrogramų per dieną. Vyresniems nei 75 metų žmonėms ir tiems, kurie mažai būna saulėje, rekomenduojama didesnė dozė - 20 mikrogramų. Tačiau šiandien yra skirtingų nuomonių apie tai, kas yra tinkama.

Kai kurie mokslininkai mano, kad Nacionalinės maisto administracijos rekomenduojamos dozės yra absoliučiai minimalios. Normos buvo pakeltos prieš porą metų, kai nauji tyrimai parodė, kad Šiaurės šalyse žmonės turi gauti dvigubai daugiau vitamino D, kad galėtų palaikyti pakankamą vitamino kiekį organizme nesaulėtais žiemos mėnesiais.

Vitamino D atsargos yra didžiausios po saulėtų vasaros dienų, o žemiausios- vasario ir kovo mėnesiais.

–   Kad odoje susidarytų vitaminas D, į jį turi patekti saulės ultravioletiniai spinduliai, o tai nutinka tik tada, kai saulė yra bent 45 laipsnių kampu virš horizonto.

Arčiau pusiaujo gyvenantiems žmonėms tai nėra problema, bet šiaurinėje pasaulio dalyje saulė yra pakankamai aukštai tik keletą valandų kiekvieną dieną. Žiemos mėnesiais, kai saulės mažai, UV spinduliai neprasiskverbia pro atmosferą ir organizmas negamina vitamino D, – sako Emilis Oldenas.

Sunku papildyti atsargas

Nuo spalio iki kovo pabaigos negalite tikėtis, kad saulė papildys jūsų vitamino D atsargas. Jeigu norite žinoti, ar saulė yra pakankamai aukštai, kad susidarytų vitaminas D, galite pažvelgti į savo šešėlį, kai esate lauke. Jei šešėlis yra toks pat ilgas arba ilgesnis nei jūs pats, vitaminas D odoje nesigamina.

„Jei šešėlis ilgesnis už tave patį, odoje nesigamina vitaminas D.“

–  Organizmas gamina vitaminą D, kai būnate saulėje ir esate veikiami UV spindulių. Vasarą jums nereikia ilgai būti lauke, kad tai įvyktų. Šviesios odos žmogui pakanka pabūti 30 minučių vidurdienį ant saulės, kuri apšviestų veidą ar rankas. Žmonėms su tamsesniais pigmentais tai užtrunka ilgiau, jiems gali prireikti 5–10 kartų ilgiau pabūti saulėje, kad gautų tą patį efektą. Žiemą tokio paties efekto nepasieksite. Taip yra todėl, kad saulė žiemą neprasiskverbia į atmosferą taip, kaip vasarą, –  sako Emilis Oldenas.

Tačiau jis taip pat pabrėžia, kad UV spinduliai mus pasiekia nepriklausomai nuo to, ar saulėta, ar debesuota. Taigi vitamino D atsargas papildome ne tik saulėtą vasaros dieną, bet ir debesuotomis vasaros dienomis.

 

BioSalma Vitaminas D3- šeimos formulė

BioSalma lašišų aliejaus kapsulės su vitaminu D3 yra pagamintos patentuotu būdu, išsaugant unikalias Norvegijos lašišos maistines medžiagas bei natūralų ir labai veiksmingą antioksidantą astaksantiną. Kapsulės buvo pagamintos mažos, kad būtų lengviau nuryti, o vitamino D kiekis pritaikytas tiek vaikams, tiek suaugusiems. Vitaminas D yra tirpus riebaluose, o tai reiškia, kad į lašišų aliejų įdėtą vitaminą D organizmas pasisavina optimaliai. Aliejus perdirbamas iš šviežios, norvegiškos lašišos.

 

Vitaminas D3 su ciberžole ir imbieru

Ši vitamino D3 formulė yra labai koncentruota (62,5µg) ir sudėtyje turi ciberžolės bei imbiero ekstraktų (C3 complex®). Koncentrate yra net 95% kurkuminoidų, apie kurių teigiamą poveikį organizmui buvo rašoma keliuose moksliniuose straipsniuose.

Вернуться к блогу

Комментировать

Обратите внимание, что комментарии проходят одобрение перед публикацией.